Met deze woorden vallen wij meteen met de deur in huis. Wij zijn Stichting Vrienden van de Kolenkit en willen graag uw aandacht voor het volgende:

In de wijk Bos en Lommer in het stadsdeel Amsterdam West bevindt zich een prachtig rijksmonument genaamd de Opstandingskerk beter bekent als de Kolenkitkerk. De kerk werd gebouwd in 1956 door Ir. Marius Duintjes. Het gebouw is sinds 2007 erkend als Rijksmonument. Dit complex wordt bedreigd in haar voortbestaan. Een grootschalige restauratie/renovatie is nodig om dit monument te kunnen redden.

Sinds 2016 is er een instandhoudingsplicht voor eigenaren van monumenten. Het monument moet voor de eeuwigheid blijven bestaan en eigenaren zijn tijdelijke bezitters. Dat is het uitgangspunt van deze wet. Stichting Hulp in Nood is al meer dan 30 jaar eigenaar van dit bijzondere gebouw dat in 2007 een Rijksmonument werd. Helaas heeft de stichting niet de financiële middelen om de instandhoudingsplicht na te leven. En dat is onze grootse wens.

Er schuilen zoveel mooie verhalen achter monumenten en dat is ook bij dit monument ook het geval. Het zou een gemis zijn om ze te laten verdwijnen. Als je restaureert, herstel je veel van wat er was maar je voegt er ook iets aan toe uit deze tijd.

Het monument verzorgt als gebouw een onderkomen voor de kerk, buurtbewoners en andere maatschappelijke organisaties en particulieren die de ruimtes kunnen huren. De Kolenkit wordt om dit moment maar gedeeltelijk gebruikt. Dit heeft te maken met al de onderhoudsproblemen die er zijn. Het is hierdoor simpelweg te onveilig in sommige ruimtes, met name de grote kapel op de bovenverdieping. Door structurele daklekkages is er schimmelvorming ontstaan die zodanig is verspreid dat het een ernstig gevaar vormt voor de gezondheid van bezoekers. De benedenruimtes zijn wel in gebruik maar de faciliteiten zijn allang niet meer van deze tijd.

Wat is ons doel?

Stichting Vrienden van de Kolenkit is opgericht in 2013 om zorg te dragen voor de kerkelijke en maatschappelijke functie van de Opstandingskerk. We willen dan ook dit monument weer voor iedereen toegankelijk maken en de ontmoetingsplek voor de buurt weer in ere herstellen. Al geruime tijd is de stichting bezig om dit te proberen te realiseren. Het hele project is geraamd op 5 miljoen euro. Dat is een enorm bedrag en ligt buiten ons vermogen als Stichting om dat te financieren.
Door het enorme bedrag hebben wij de restauratie/renovatie opgedeeld in fases.

Fase 1

  • Achterstallig onderhoud
  • Vernieuwing van de koffiebar en kerkinterieur
  • Reparatie van het dak

Deze werkzaamheden zijn geraamd op € 100.000. De Stichting is al geruime tijd bezig om geld te verzamelen om fase 1 te starten. Tot nu toe hebben wij als Stichting diverse acties gedaan om geld binnen te halen:

  • Verbouwing subsidies aanvragen (lopend)
  • Sponsering particulieren
  • Activiteiten organiseren
  • En nu als laatste deze Crowdfund actie

Wij willen graag een monument redden en wij hebben uw steun hard nodig om dit uniek monument van de ondergang te redden.

Red u met ons mee?? Klik dan hieronder op de knop “Go Fund Me”.

Klik hier om een bijdage te storten

Tenslotte willen wij u vragen om dit bericht massaal te delen op Social media.

Heeft u interesse in de voortgang van de verbouwing of wilt u meer informatie over dit monument en de Stichting Vrienden van de Kolenkit neem dan contact met ons op.
Contactpersoon: Lorenzo Homoet – Email: lorenzohomoet@gmail.com

Foto’s: Michael de Groot – pixable.nl