WEESHUIS IN SURINAME
In de provincie Saramacca in Suriname (Zuid-America) ligt het kleine plaatstje Kampung Baru (Nieuw Dorp) ongeveer 30 km van de hoofdstad Parimaribo. Daar is in 1978 de stichting “Hulp in Nood Saramacca” begonnen om het weeshuis “Eben Haezer” te helpen.
Weeskinderen een goede opvoeding geven
Het doel van de stichting is wees/internaat kinderen te helpen met hun opvoeding. Een huis waar kinderen hun tehuis zouden vinden, waar ze met liefde zouden worden opgevangen.
Op initiatief van evangeliste L. Homoet die zelf opgroeide als weeskind, werd in 1978 het weeshuis/ internaat Eben Haëzer gebouwd. Jaarlijks werden er gemiddeld 50 kinderen in de leeftijd 4 t/m 18 jaar opgevangen. Dit tehuis heeft op het moment 21 kinderen in de leeftijd 4 t/m 12 jaar. De voorzitter van dit tehuis is mevrouw Orphea Kooman.
EBEN HAËZER
In 1979 begon het weeshuis te draaien. Met vallen en opstaan zijn we begonnen met de eerste groep kinderen. Deze kinderen hebben reeds hun draai gevonden in de maatschappij waar we de Heer erg dankbaar voor zijn.
Hulp vanuit Nederland
Vanuit Nederland (zonder enige subsitie) sturen wij regelmatig levensmiddelen of artikelen naar het weeshuis/internaat Eben Haëzer. Om de opvang van kinderen op een adequate wijze uit te voeren en hun goede toekomstperspectieven te bieden, heeft de stichting HULP IN NOOD ook plannen ontwikkeld om biologische landbouw / veeteelt activiteiten te realiseren.
EDUCATIE & OPVANG
Behalve een educatieve functie, zullen deze activiteiten ook een bron van inkomsten zijn, waarmee de exploitatiekosten van het EBEN HAEZER project gedekt kunnen worden.
Ondersteuning ouderen
Ook wil de stichting Hulp in Nood voor de vele verwaarloosde en hulpbehoevende bejaarden in Suriname opvangfaciliteiten bouwen, zodat zij kunnen genieten van een liefdevolle oude dag. Help de kinderen en bejaarden in nood!
REPUBLIEK SURINAME
Suriname ligt in Zuid-Amerika en grenst ten noorden aan de Atlantische Oceaan, ten zuiden aan Brazilie, ten oosten aan Frans-Guyana en ten westen aan Guyana. Suriname heeft 592.000 (2017) inwoners.
Het dorpje Kampung Baru
De reis vanaf Paramaribo naar het weeshuis is ongeveer 40 km. Bij de plaats Uitkijk rij je over de rivier met auto of bus nog 10 minuten naar Kampong Baroe. Saramacca is een van de 10 districten van Suriname.
DE BEVOLKING VAN SARAMACCA
De hoofdstad van Suriname is Paramaribo. De voertaal is Nederlands. De taal waarmee de verschillende bevolkingsgroepen met elkaar converseren is het ‘taki-taki’ of het ‘Neger Engels’. Suriname is verdeeld in districten, waarvan – zoals hier eerder vermeld – het district Saramacca er een van is. De hoofdstad van Saramacca is Groningen. Hier gaan de kinderen per bus naar school.
Diverse bevolking
Saramacca heeft verschillende nederzettingen o.a. Indiaanse-, Hindostaandse-, en Javaanse nederzettingen. Een indiaanse nederzetting is bijvoorbeeld, KALEBAS KREEK. Verder zijn er vele Javaanse nederzettingen zoals: KAMPONG BAROE, KAMPONG KETJIL, KAMPONG REWEL etc. Verder wonen er nog veel meer bevolkingsgroepen o.a. Guyanezen en Haitianen.
MOOIE PROJECTEN REALISEREN
Wij zijn momenteel bezig met self-reliance. Groente- en andere grondgewassen worden verbouwd om dit weer te verkopen, waardoor er geld vrijkomt om andere benodigdheden te kopen. Er moet nog veel gebeuren. Een paar jaar geleden is er een speeltuin aangelegd en een voetbalveld. Hier maken de kinderen dankbaar gebruik van. Er is nog genoeg te doen om de vele kinderen die op de wachtlijst staan te helpen.
Kosten voor dagelijks onderhoud
Levensmiddelen zijn schaars en/of erg duur. De leidsters moeten betaald worden, de kinderen moeten naar school, schooluniformen, kleding en schoenen.
UW HULP IS HARD NODIG
Alles komt van onze kerkgemeenschap de Kolenkitkerk komen. Dat is een zware last op onze schouders. Subsidie krijgen we niet, dus uw steun is hard nodig. Wij zoeken dan ook samenwerking met stichtingen die hetzelfde werk doen onder kinderen. Indien u enige suggesties heeft, horen wij graag van u.
Een goede en Christelijke opvoeding
Ten overvloede willen wij hierop wijzen dat alle kinderen die sociaal arm zijn, geholpen worden. Er wordt niet gekeken naar ras, kleur, geloof, enz. De kinderen gaan in de buurt naar school en de opvoeding in het internaat is uiteraard op christelijke basis.